Ομιλία Ιλχάν Αχμέτ στο νομοσχέδιο για την στεγαστική πολιτική των νέων Reviewed by Momizat on .   Αθήνα,21/12/2022 Ο Ιλχάν Αχμέτ διατύπωσε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την στεγαστική πολιτική για τους νέους Το 48% των ενοικιαστών δυσκολεύονται ή αδυ   Αθήνα,21/12/2022 Ο Ιλχάν Αχμέτ διατύπωσε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την στεγαστική πολιτική για τους νέους Το 48% των ενοικιαστών δυσκολεύονται ή αδυ Rating: 0
You Are Here: Home » Genel » Ομιλία Ιλχάν Αχμέτ στο νομοσχέδιο για την στεγαστική πολιτική των νέων

Ομιλία Ιλχάν Αχμέτ στο νομοσχέδιο για την στεγαστική πολιτική των νέων

 

Αθήνα,21/12/2022

Ο Ιλχάν Αχμέτ διατύπωσε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την στεγαστική πολιτική για τους νέους

Το 48% των ενοικιαστών δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το εν’οίκιό τους

  • «Αντιμετωπίζετε το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης με όρους ενός διαφημιστικού προεκλογικού σποτ»
  •  Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου» δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους 3.000-4.000 ü Να δημιουργηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο
  •  Να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες, να διευρυνθεί η επιδότηση ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια, να επανέλθει η έκπτωση φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» και άλλες διατάξεις».

«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μιλούσε για αξιοπρεπή στέγαση, καταθέτοντας ταυτόχρονα ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων, ένα πλήρες πλαίσιο με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, που μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις και διέξοδο κυρίως στους νέους που αναβάλλουν να πάρουν αποφάσεις ζωής, παραμένοντας παγιδευμένοι στο εφηβικό δωμάτιο του πατρικού τους σπιτιού», είπε ο βουλευτής Ροδόπης, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση με το συζητούμενο νομοσχέδιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, αποδεικνύοντας πως δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της στεγαστικής κρίσης.

«Αντιμετωπίζετε το θέμα της στεγαστικής πολιτικής αποσπασματικά μέσα στον απολύτως προεκλογικό νομοθετικό σας οίστρο, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο με καθαρά επικοινωνιακά χαρακτηριστικά που μοιάζει με πρόγραμμα real estate», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ιλχάν Αχμέτ κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης με όρους ενός διαφημιστικού προεκλογικού και παραπλανητικού σποτ που δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές που βρίσκονται προ των πυλών, καθώς το 1,8 δις ευρώ που ισχυρίζεται πως θα διαθέσει για 137.000 δικαιούχους δεν επιβεβαιώνονται από την οικονομική έκθεση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την Άνοιξη του 2022 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης έγραφε σε άρθρο του: «Σε ένα περιβάλλον συνεχόμενων και πολυπαραγοντικών κρίσεων, με το δημογραφικό να εξελίσσεται σε μία βραδυφλεγή βόμβα για τη χώρα μας, οφείλουμε να ενισχύσουμε σε πολλαπλά επίπεδα τις πολιτικές για τις νεότερες γενιές, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, την πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση σε προσιτή τιμή και το κοινωνικό κράτος».

Και βέβαια ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης μιλούσε για αξιοπρεπή στέγαση, καταθέτοντας ταυτόχρονα ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για το θέμα.

Ένα πλήρες πλαίσιο με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, που μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις και διέξοδο κυρίως στους νέους που αναβάλλουν να πάρουν αποφάσεις ζωής, παραμένοντας παγιδευμένοι στο εφηβικό δωμάτιο του πατρικού τους σπιτιού.

Αντιθέτως, εσείς αντιμετωπίζετε το θέμα της στεγαστικής πολιτικής αποσπασματικά μέσα στον απολύτως προεκλογικό νομοθετικό σας οίστρο, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο με καθαρά επικοινωνιακά χαρακτηριστικά που μοιάζει με πρόγραμμα real estate.

Προφανώς, δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της στεγαστικής κρίσης.

Προφανώς, δεν αντιλαμβάνεστε το άγχος των γονιών που ψάχνουν για ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές φοιτητικό σπίτι που να μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Προφανώς, βλέπετε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια στα ύψη ως επιχειρηματική ευκαιρία και περιμένετε η «αγορά να αυτορυθμιστεί», τη στιγμή που εξαιτίας αυτού νεαρά ζευγάρια αναβάλλουν σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον το γάμο και την απόκτηση παιδιών.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2019, η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών που μένουν μαζί με τους γονείς τους. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό ιδιαίτερα στις ηλικίες 25-34 αγγίζοντας το 67,2%, κάνοντάς μας μαζί με την Ιταλία πρωταθλητές στην Ευρώπη.

Προφανώς, δεν αντιλαμβάνεστε το δικαίωμα στη στέγαση ως πρώτιστο κοινωνικό δικαίωμα, αλλά ως πολυτέλεια για λίγους.

Προφανώς, αγνοείτε πως το 48% των ενοικιαστών δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους

Λέω, λοιπόν «προφανώς» γιατί δεν μπορώ με άλλο τρόπο να εξηγήσω πως μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης, μέσα στα οποία δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα, έρχεστε με αυτό το νομοσχέδιο να ισχυριστείτε πως δίνετε λύση στο πρόβλημα της στέγασης όταν με τις συζητούμενες ρυθμίσεις δίνετε ελάχιστα σε λίγους, αποκλείοντας τους πολλούς.

Είναι λυπηρό και δεν σας τιμά να αντιμετωπίζετε το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης με όρους ενός διαφημιστικού προεκλογικού και παραπλανητικού σποτ που δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές που βρίσκονται προ των πυλών.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης ας πούμε μερικούς δυσάρεστους αριθμούς:

– Η χώρα μας είναι πρώτη στην ΕΕ σε δαπάνες για κατοικία

– Η έρευνα της Eurostat για το έτος 2019, αναφέρει ότι το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούσαν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρουμανία ήταν 29,4%,στην Ισπανία 26,2%,στη Βουλγαρία 24,2%, στη Πορτογαλία 14,5%, στην Γερμανία 10%, στη Γαλλία 8,6% και στη Κύπρο μόλις 4,4%. Σήμερα, μετά την ραγδαία αύξηση των ενοικίων κατανοούμε ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί ραγδαία..

-Το 2020 ο μέσος όρος της ηλικίας μετοίκησης από το πατρικό σπίτι στην Ελλάδα ήταν 29,4 ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 26,4 και στη Σουηδία 17,5.

– Στη χώρα μας το δημογραφικό που σαφώς συνδέεται με τη στέγαση, είναι κορυφαίο πρόβλημα: Ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα είναι 1,33 (ο τρίτος χαμηλότερος μετά την Πορτογαλία και την Κύπρο) ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 1,58 .

– Η αύξηση των ενοικίων συσωρευτικά από το 2018 έως και σήμερα κυμαίνεται από 37,2% έως και 42,1% αν πρόκειται για κατοικίες κατάλληλες για οικογένεια.

Έρχεστε λοιπόν μέσα σ’ αυτή την πραγματικότητα να μας πείτε πως δήθεν με το πρόγραμμα σας διαθέτετε σε 137.000 δικαιούχους 1,8 δις. ευρώ.

Είναι όμως έτσι;

Με βάση την οικονομική έκθεση τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Ούτε από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που οι δικαιούχοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους 3.000-4.000, ούτε από το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» στο οποίο υπολογίζουμε να ενταχθούν το πολύ 7.000-8.000 ιδιοκτήτες κατοικιών, ούτε με το πρόγραμμα «Κάλυψη», που σύμφωνα με την Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει 1.000 ακίνητα και θα στεγάσει 2.500 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ηλικίας 25-39 ετών.

Που είναι λοιπόν οι 137.000 δικαιούχοι;

Πού είναι τα 1,8 δις ευρώ;

Μήπως είναι στο πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή»;

Ίσως.

Αλλά, δεν βρίσκουμε πουθενά στο νομοσχέδιο ή στην αιτιολογική τον αριθμό των κατοικιών που θα κατασκευαστούν, ενώ παράλληλα απαιτείται η έκδοση τεσσάρων (!) ΚΥΑ, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε σχετικά με το χρόνο υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σας έχει ήδη προτείνει: Ø Να δημιουργηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο.

Ø Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακινήτων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις ή χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, ώστε να τα διαθέσουν με χαμηλό ενοίκιο.

Ø Για τη φοιτητική στέγη, να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες, να διευρυνθεί η επιδότηση ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια, να επανέλθει η έκπτωση φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, να καθιερωθεί πρόσθετο επίδομα για όσους σπουδάζουν σε πόλη κύριου τουριστικού προορισμού. Και βέβαια:

Ø Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ στις 4 τροπολογίες που έχουμε καταθέσει τις οποίες και ελπίζω να κάνετε δεκτές.

Η πρώτη αφορά τη μετάθεση αύξησης εισφορών μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ το έτος 2024. Εδώ προτείνουμε την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, των αυτοτελώς απασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών για το έτος 2023.

Η δεύτερη αφορά μια βιώσιμη ρύθμιση οφειλών 120 μηνιαίων δόσεων προς τη φορολογική διοίκηση, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους Δήμους και δε νομίζω πως χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η τρίτη αφορά την αύξηση ορίου ακατάσχετου λογαριασμού στα 2000 ευρώ. Συγκεκριμένα, προτείνουμε την αναπροσαρμογή των ακατάσχετων απαιτήσεων από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, σε 1.500 ευρώ και των ακατάσχετων καταθέσεων σε 2.000 ευρώ, προκειμένου οι άνθρωποι που έχουν οφειλές να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση ακρίβειας.

Και με την τέταρτη τροπολογία προτείνουμε την αναπροσαρμογή των οικονομικών ενισχύσεων και επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία.

Ρυθμίζουν μια σειρά σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων που νομίζω πως και εσείς τα αντιλαμβάνεστε.

Σας ευχαριστώ.

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top