Ιλχάν Αχμέτ: «Ναι στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού»
Με την ιδιότητα του ως τομεάρχη ψηφιακής πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, μίλησε κατά την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου «Κύρωση της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19” (Α΄87) και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.
Το Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο με το σκεπτικό ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτέλεσε πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Την υιοθέτησε η κυβέρνησή, την στήριξε έντονα και ουσιαστικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το ψηφιακό πιστοποιητικό κατόπιν της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 θα περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό κατά περίπτωση. Θα αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή έχει υποβληθεί.
Από την δική του πλευρά, ο Ιλχάν Αχμέτ, συνδύασε την παρέμβασή του, με την ανάγκη λήψης μέτρων που θα βοηθήσουν την τουριστική ανάκαμψη της Θράκης και θα την βγάλουν από τι σημερινό τέλμα που υφίστανται οι τουριστικές αφίξεις από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και την Τουρκία.
Ειδικότερα, ζήτησε η Ελλάδα μαζί με την Ε.Ε. να κινηθούν για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού από τρίτες χώρες με μεγάλες τουριστικές ροές προς την χώρα μας όπως είναι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, η Κίνα αλλά και η Τουρκία.
«Η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία αντλούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του τουριστικού τους προϊόντος από την πλευρά της Τουρκίας και ειδικότερα από τις διελεύσεις από τον συνοριακό σταθμό των Κήπων, στον Έβρο.
Οι συνεχείς ανανεώσεις των απαγορεύσεων προμηνύουν και πάλι μια δύσκολη σεζόν για τις περιοχές αυτές.
Εξάλλου, η συνέχιση της απαγόρευσης των θαλάσσιων συνδέσεων ΌΛΩΝ των μη εμπορικών σκαφών αναψυχής κάθε σημαίας, που προέρχονται από την Τουρκία προς τα λιμάνια της Ελλάδας,
επιτείνει το πρόβλημα του ιδιότυπου αποκλεισμού των τούρκων τουριστών από το ελληνικό έδαφος, ακόμα και στην περίπτωση που αυτοί τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Δηλαδή, είτε έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είτε έχουν κάνει τα τεστ που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις και ισχύουν για πολίτες άλλων τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε.
Με αφορμή και τις πρόσφατες ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Δένδια και Τσαβούσογλου, για αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων,
θα ήταν σκόπιμο να διερευνηθεί η προοπτική της άρσης των υφιστάμενων απαγορεύσεων, πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια του γενικού πληθυσμού και της υγείας όλων μας, στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον σταθμό διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας αναφέρθηκε στις πρόχειρες υποδομές που έχουν στηθεί και ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό την μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου κάθετου άξονα για τον τουρισμό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 που συζητάμε σήμερα είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη.
Εξάλλου από τον περασμένο Δεκέμβριο το Κίνημα Αλλαγής είχε προτείνει την θέσπισή του.
Χαιρόμαστε πραγματικά που υιοθετήσατε την πρόταση μας, παίρνοντας πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδό που ουσιαστικά άνοιξαν το δρόμο για την τελική συμφωνία μεταξύ των Κρατών Μελών.
Τα όσα θα αναγράφονται στο ψηφιακό πιστοποιητικό, καθώς και ο τρόπος έκδοσής του έχουν ήδη αναλυθεί επαρκώς από την Ειδική Αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.
Δεν θα επεκταθώ.
Είναι επίσης σημαντικό πως το ψηφιακό πιστοποιητικό θα μπορεί να εκδίδεται και μέσω ΚΕΠ.
Και το λέω αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις η ψηφιοποίηση κάποιων υπηρεσιών αφήνει εντελώς ακάλυπτους πολίτες που είτε δεν έχουν εξοικείωση με τα ψηφιακά εργαλεία, είτε για άλλους λόγους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Θα ήθελα όμως να σταθώ σε ένα θέμα που νομίζω πως αφορά αυτή τη στιγμή όλους τους Έλληνες που ασχολούνται με τον τουρισμό άμεσα ή έμμεσα.
Δυστυχώς οι μνήμες από τις αποτυχίες του περσινού καλοκαιριού είναι ακόμη νωπές. Και νομίζω πως πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε την περσινή κατάσταση που είχε τεράστιο κόστος για τη χώρα.
Η Ελλάδα είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και κάθε χρόνο δέχεται εκατομμύρια τουρίστες, όχι απλά και μόνο από την Ευρώπη, αλλά από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.
Ιδιαίτερα για χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, που πλέον είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κίνα, το Ισραήλ, αλλά και η Τουρκία είναι πολύ σημαντικές οι εισροές τουριστών προς την Ελλάδα.
Οπότε, λοιπόν, θα πρέπει αντίστοιχα να κινηθείτε προς μία ανάλογη κατεύθυνση έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού, για να υπάρξει και από αυτές τις χώρες μία αντίστοιχη κάλυψη της Ελλάδας,
είτε μέσω διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα πρέπει να ασκήσει πίεση για να υπάρξει ένα αντίστοιχο πιστοποιητικό, με την εγκυρότητα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού,
είτε μέσω διμερών σχέσεων που θα κάνει η κυβέρνησή σας, για να επιδιώξετε τη θέσπιση αντίστοιχων παρόμοιων δικλείδων ασφαλείας των πολιτών και των επισκεπτών μας.
Είναι θέμα επιβίωσης.
Δείτε τι συμβαίνει στη Θράκη.
Με την ΚΥΑ « περί προϋποθέσεων εισόδου στη χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID 19 » που εκδόθηκε την 7η Ιουνίου 2021, συνεχίζουν να υφίστανται οι απαγορεύσεις στην είσοδο τούρκων πολιτών στο ελληνικό έδαφος.
Η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία αντλούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του τουριστικού τους προϊόντος από την πλευρά της Τουρκίας και ειδικότερα από τις διελεύσεις από τον συνοριακό σταθμό των Κήπων, στον Έβρο.
Οι συνεχείς ανανεώσεις των απαγορεύσεων προμηνύουν και πάλι μια δύσκολη σεζόν για τις περιοχές αυτές.
Εξάλλου, η συνέχιση της απαγόρευσης των θαλάσσιων συνδέσεων ΌΛΩΝ των μη εμπορικών σκαφών αναψυχής κάθε σημαίας, που προέρχονται από την Τουρκία προς τα λιμάνια της Ελλάδας,
επιτείνει το πρόβλημα του ιδιότυπου αποκλεισμού των τούρκων τουριστών από το ελληνικό έδαφος, ακόμα και στην περίπτωση που αυτοί τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Δηλαδή, είτε έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είτε έχουν κάνει τα τεστ που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις και ισχύουν για πολίτες άλλων τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε.
Με αφορμή και τις πρόσφατες ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Δένδια και Τσαβούσογλου, για αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων,
θα ήταν σκόπιμο να διερευνηθεί η προοπτική της άρσης των υφιστάμενων απαγορεύσεων, πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια του γενικού πληθυσμού και της υγείας όλων μας, στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τον συνοριακό σταθμό διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας στην Ροδόπη κ. Υπουργέ, που αποτελεί μία πύλη εκατομμύριων εποχούμενων τουριστικών διελεύσεων κάθε χρόνο για την Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
πρέπει να πω, ότι εκεί το επιτελικό κράτος και η ψηφιακή διακυβέρνηση, πνίγηκαν στα ρηχά!
Υγειονομικοί έλεγχοι των εισερχόμενων στο ελληνικό έδαφος κάτω από μία στρατιωτική τέντα και ένα isobox που είχε δοθεί για το παρ-εμπόριο και μετατράπηκε σε υπαίθριο εξεταστήριο για τον covid 19!
Μέχρι πριν λίγες μέρες, μάλιστα, όπως είχα ενημερωθεί, στην δομή αυτή δεν υπήρχε καν σύνδεση με το internet (!) ενώ τα αυτοκίνητα από τις δύο πλευρές των συνόρων σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, δημιουργώντας μια κάκιστη εικόνα ψηφιακής ταλαιπωρίας, που δρα αποτρεπτικά για τον πολίτη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας που επιλέγει να κάνει τις διακοπές του στην Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια κ. Υπουργέ να αντιμετωπιζόμαστε στην Θράκη σαν πολίτες ενός κατώτερου Θεού!
Είμαστε οι φτωχότερη με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, Περιφέρεια της χώρας. Ας μην γίνουμε εντέλει και τα μεγάλα θύματα και αυτής της κρίσης. Ενεργήστε όσο είναι καιρός ακόμα!