Ιλχάν Αχμέτ: “Πρέπει να στηρίξουμε την αγορά μας και να σώσουμε την πόλη μας”
Ιλχάν Αχμέτ και παραγωγικοί φορείς της Ροδόπης στον βατήρα της επανεκκίνησης
«Θέλουμε να δώσουμε το ηχηρό μήνυμα του κόσμου της αγοράς για να κερδίσουμε το στοίχημα της ομαλής επανεκκίνησης»
ü Η διακομματική μετά την παράταση των εργασιών της να εκπονήσει ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Θράκη
Συνάντηση εργασίας με τους προέδρους του ΕΒΕ Ροδόπης, Αντώνη Γραβάνη, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, Ανέστη Βαφειάδη και του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Κικής Κωνσταντινίδου, ενόψει της επανεκκίνησης του εμπορίου και των εορταστικών ημερών του Πάσχα και του Μπαϊραμιού που ακολουθούν, είχαν σήμερα στην έδρα του επιμελητηρίου ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και ο υπεύθυνος του τομέα των επιχειρήσεων της Ν.Ε. Ροδόπης, Φώτης Πολίτης.
Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ είχε την ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις των θεσμικών φορέων της αγοράς και των επαγγελματιών για την κατάσταση που επικρατεί, τις προοπτικές και τα αιτήματα που κατατίθενται αυτή την στιγμή, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε και στις δικές του πρωτοβουλίες και τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για τον κόσμο των ΜΜΕ επιχειρήσεων.
Το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να υπάρξουν νέες γενναίες και στοχευμένες παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίους, την βιοτεχνία, τους επαγγελματίες, το εμπόριο. Ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό Πρόγραμμα επιβίωσης της μικρομεσαίας επιχείρησης. Το πρόγραμμα επιβίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες περιλαμβάνει:
1) Αύξηση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής στο ύψος των 4 δις ευρώ που θα υλοποιηθεί ως το τέλος του 2020, με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Το 1,7 δις που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση και περιλαμβάνει
και αυτοαπασχολούμενους δεν επαρκεί. Μείωση στο 50% του ποσού που θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις σε όλες τις φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής (και στις προηγούμενες).
2) Στις επιχειρήσεις που πλήττονται επιδότηση εργασίας από το κράτος με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών.
3) Αναστολή για 6 μήνες των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται προς εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες. Η αναστολή που ανακοινώνει η Κυβέρνηση αφορά μόνο τον Νοέμβριο λες και τον Δεκέμβριο θα είναι όλα κανονικά. Κοροϊδία και εξαπάτηση.
4) Επιδότηση του 40% των ενοικίων για επαγγελματική στέγη από το κράτος για 6 μήνες.
5) Αναστολή για όλο το διάστημα που διαρκεί η κρίση ,της εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας. Πάγωμα της πληρωμής επιταγών.
6) Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τους μικρομεσαίους Και επίσης ειδικά για την εστίαση και συναφείς κλάδους
7) Μείωση της καταβολής των τελών στους Δήμους (για τραπεζοκαθίσματα, πλατείες κλπ).
Από την πλευρά του, ο Ιλχάν Αχμέτ με αφορμή την παράταση των εργασιών της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, πρότεινε στην επόμενη επίσκεψη στην Θράκη της προέδρου και των μελών της διακομματικής επιτροπής να εκπονηθεί ένα πλήρες και ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης της επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς.
«Θα ήθελα σήμερα να ευχαριστήσω καταρχήν το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης για την αποδοχή της πρότασής μου να καθίσουμε και να συζητήσουμε τα διάφορα προβλήματα της αγοράς ενόψει του καθολικού ανοίγματος των προσεχών ημερών και των εορτών του Πάσχα και του Μπαϊραμιού των μουσουλμάνων συμπολιτών μας», τόνισε πριν την έναρξη της συνάντησης ο βουλευτής Ροδόπης και πρόσθεσε:
«Ήρθα να στηρίξω με την παρουσία μου τον εμπορικό κόσμο της Κομοτηνής και τα τοπικά προϊόντα και να δώσω το μήνυμα ότι μετά από αυτή την καταστροφική πανδημία και τις συνέπειες που είχε για τους επαγγελματίες και την αγορά, να τους στηρίξουμε προκειμένου να σώσουμε την οικονομία της πόλη μας.
Ήρθα επίσης να ακούσω τις προτάσεις του κόσμου της αγοράς, καθώς και τους παρουσιάσω τις πρωτοβουλίες μου του πρώτου τριμήνου του 2021, όταν και
κατέθεσα δύο αναφορές και είχα μία απάντηση έως σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη. Ταυτόχρονα θα παρουσιάσω και το σύνολο των προσωπικών μου πρωτοβουλιών για το νομό Ροδόπης και των πρωτοβουλιών του Κινήματος Αλλαγής από την έναρξη της πανδημίας το 2020 για την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Από αυτήν εδώ την συνάντηση θέλουμε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα εισακουστούν οι προτάσεις του κόσμου της αγοράς για να κερδίσουμε το στοίχημα της ομαλής επανεκκίνησης και του καλοκαιριού που έρχεται.
Ο αγώνας ο δικός μου και του Κινήματος Αλλαγής για να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι και προϋποθέσεις για τη επιβίωση της αγοράς θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».
Ερωτηθείς για το πώς κρίνει το πιλοτικό άνοιγμα της συνοριακής διάβασης διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας, ο κ. Ιλχάν σημείωσε με έμφαση ότι «αποτελεί θετική εξέλιξη με την έννοια ότι λαμβάνονται όλα τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης από την πανδημία, αλλά αυτό πρέπει να συμπληρωθεί με τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών για την διευκόλυνση των διερχομένων και των εργαζομένων στην συγκεκριμένη συνοριακή διάβαση».
Παράλληλα, έκανε λόγο και για την ανάγκη για την αύξηση των διελεύσεων και από τους Κήπους προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, με την διενέργεια των rapid tests και της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, να διέρχονται και Τούρκοι πολίτες για να διευκολυνθεί η επάνοδος στην ομαλή λειτουργία των ξενοδοχείων της Θράκης.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ: «Σημασία έχει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα προβλήματα έχουν μπει κάτω από το χαλί»
«Σήμερα έχουμε συνάντηση με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Αχμέτ Ιλχάν, μετά από δική του πρόσκληση προκειμένου να του μεταφέρουμε τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας. Όπως μπορείτε να καταλάβετε η κούραση είναι μεγάλη και ψυχολογικά και οικονομικά. Ευελπιστούμε σύντομα οι επιδημιολογικοί δείκτες να βελτιωθούν, να συνεχιστούν οι διαδικασίες με το εμβόλιο και επιτέλους να μπορέσει να απελευθερωθεί η αγορά και η επιχειρηματικότητα γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη και χρειάζεται οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν ξανά και να μπορέσουμε να μιλάμε για την πολυπόθητη σταθεροποίηση.
Υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι έξι και επτά μήνες κλειστές ενώ και ο κόσμος δεν έχει την ψυχολογία να καταναλώσει.
Θέλω να σας θυμίζω ότι μόνο από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο το ΕΒΕ έχει κάνει πάνω από είκοσι παρεμβάσεις στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς με προτάσεις που ζητούμε να εισακουστούν και αυτές είναι που θα συζητήσουμε και με τον κ. Ιλχάν, ο οποίος η αλήθεια είναι ότι δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και μέσα από του παρεμβάσεις του στην Βουλή και εδώ φυσικά θέλω να
πω ότι με όλους τους βουλευτές μας έχουμε μία καλή συνεργασία γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και όλοι μαζί θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.
Το μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι το σημείο μηδέν που θέτουμε την αφετηρία με την λήξη της πανδημίας, να δώσουμε στήριξη στις επιχειρήσεις γιατί, όπως ξέρετε, αυτή την στιγμή υπάρχει μεγάλη σώρευση χρεών, μεγάλη μείωση του τζίρου και δυστυχώς μόλις ανοίξουμε θα πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν, γιατί έως τώρα με τις αναστολές οι επιχειρήσεις βάζουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, μπορούν και επιβιώνουν αλλά είναι πολύ σημαντικό το σημείο της επανεκκίνησης».
ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΑΦΙΕΑΔΗΣ: «Προτείνουμε διαγραφή χρεών της πανδημίας, επιστρεπτέες ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια, προγράμματα στήριξης για την εστίαση»
«Κληθήκαμε από τον κ. Ιλχάν Αχμέτ να συμμετέχουμε σε μία συζήτηση με τις παραγωγικές τάξεις του νομού για να δούμε πως πηγαίνει η κατάσταση από την οποία ευελπιστούμε ότι θα βγούμε γρήγορα.
Η επιχειρηματικότητα είναι αυτή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα της πανδημίας σε αντίθεση με άλλες ομάδες που πέρασαν όχι απλώς καλά αλλά ίσως και πολύ καλύτερα.
Η όποια στήριξη από την κυβέρνηση δεν ήταν πάντα επαρκής. Εμείς θα ζητήσουμε από τον κ.. Ιλχάν περισσότερο πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα για την οποία πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση πλέον πως θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα. Δεν μπορούμε να έρθει ο Μάιος και ο Ιούνιος και να εγκταληφθούμε στην τύχη μας. Αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί παρότι ανεστάλησαν για τον Δεκέμβριο. Εμείς θα προτείνουμε την διαγραφή αυτών των χρεών που είναι και η πάγια θέση μας – άσχετα που υπάρχει μία αντίθεση με την κυβέρνηση εμείς θα παλέψουμε- όπως και για τις επιστρεπτέες προκαταβολές για όλο το ποσό να χαριστούν και να μην είναι δάνεια, να είναι επιχορηγήσεις, και από εκεί και πέρα να τρέξουν τα όποια προγράμματα στήριξης όπως για παράδειγμα της εστίασης.
Από εκεί και πέρα ζητάμε και την στήριξη του δήμου. Για μένα τα δύσκολα έρχονται και θα δούμε πώς τα αντιμετωπίσουμε».
ΚΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ: «Είμαστε μία διασωληνωμένη επιχειρηματικότητα. Θέλουμε ρευστότητα για επιστροφή στην κανονικότητα»
«Σήμερα έχουμε μία συνάντηση με τον βουλευτή κ. Ιλχάν Αχμέτ. Έχουμε πάρα πολλά θέματα κυρίως για το λιανεμπόριο και την επανεκκίνηση της αγοράς από τον ένα χρόνο μεγάλης πανδημίας και των πολλών προβλημάτων τα οποία ζήσαμε.
Εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος θέλουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα της λειτουργίας μας και οι καταναλωτές να αισθανθούν ασφαλείς εντός των καταστημάτων για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και την οικονομία μας. Κύριο μέλημά μας είναι να δοθεί μία βοήθεια κυρίως στις εμπορικές επιχειρήσεις όσον αφορά και το κομμάτι των επιταγών για τις οποίες έχουμε κάνει πρόταση στην κυβέρνηση και περιμένουμε απάντηση για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματίες που έχουν στα χέρια τους τα αξιόγραφα και πηγαίνουν κάθε μήνα πίσω οι ημερομηνίες τους αλλά κυρίως να δοθεί ένα κεφάλαιο κίνησης για να αγοράσουμε καινούργια εμπορεύματα για να τα βάλουμε στα μαγαζιά μας, γιατί χωρίς ρευστότητα δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε .
Αυτή την στιγμή θεωρούμε ότι είμαστε μια διασωληνωμένη επιχειρηματικότητα με κάθε είδους παρατάσεις προς τη εφορία, το ΕΦΚΑ, τις επιταγές και θέλουμε όταν θα έρθει η στιγμή της επιστροφής στην κανονικότητα να έχουμε μία υποτυπώδη ρευστότητα που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κρατηθούν για να μην δούμε άλλα λουκέτα και εργαζόμενους που θα ψάχνουν δουλειά».