ΕΡΩΤΗΣΗ
Αριθμ. Πρωτοκ.: 2657 / 16-01-2018
Αθήνα 16-1-2018
ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Καταβολή επιδόματος αφερεγγυότητας του εργοδότη στους εργαζομένους τους εργοστασίου της ΣΕΛΜΑΝ στην Κομοτηνή
Στις 13/5/2014 η εταιρία με την επωνυμία «ΣΕΛΜΑΝ ΕΛΛΗΝΟΕΛΒΕΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Α.Ε.» που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, Λεωφόρος Κηφισίας 26 και Παραδείσου 2 με ΑΦΜ 094012834, ύστερα από αίτηση της, κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης με την υπ αριθμόν 593/13-5-2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και ορίστηκε ημερομηνία παύσης πληρωμών η 30-6-2013.
Με βάση την απόφαση πτώχευσης οι εργαζόμενοι στην παραπάνω εταιρία δικαιούνται μέχρι τρεις μισθούς για να καλυφθούν ανεξόφλητες αποδοχές (αφερεγγυότητα του εργοδότη).
Έκτοτε έχουν παρέλθει 3,5 χρόνια και στους 93 εργαζομένους του εργοστασίου της Κομοτηνής δεν καταβλήθηκε ποτέ το ως άνω αναφερόμενο επίδομα, ενώ αντιθέτως καταβλήθηκε κανονικά στους συναδέλφους τους της αντίστοιχης μονάδας της Χαλκίδας!
Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει εμπρόθεσμα αναγγελία εργατικών απαιτήσεων διά του πληρεξουσίου τους για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ με αριθμό 701/12-8-2014, έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο υποκατάστημα ΟΑΕΔ ΚΠΑ2 Αμαρουσίου (έδρα της εταιρίας) στο τμήμα ασφάλισης καθώς και ένσταση στο ΚΠΑ Κομοτηνής ΟΑΕΔ προς το Δ.Σ. ΟΑΕΔ η οποία αφορά σε 90 άτομα συνολικά με αριθμούς πρωτοκόλλου από 11753/24-12-2014 έως 11843/24-12-2014, για το γεγονός ότι δεν τους καταβλήθηκε το επίδομα αφερεγγυότητας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν λάβει καμία επίσημη απάντηση στα αιτήματά τους και να αγνοούνται με τρόπο απροσχημάτιστα απαράδεκτο.
Κυρία Υπουργέ,
Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι κάθε περίπτωση πτώχευσης μιας εταιρίας είναι ιδιαίτερη όσον αφορά την παύση πληρωμών, το πότε γίνεται η αίτηση της πτώχευσης, πόσος χρόνος μεσολαβεί μεταξύ αίτησης και απόφασης ενώ σε κάθε περίπτωση προκύπτει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων που έχουν να λαμβάνουν μήνες ή και χρόνια ανεξόφλητων αποδοχών, που συνιστούν την αφερεγγυότητα του εργοδότη.
Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ουσία των καταστάσεων, που κρύβει τεράστια κοινωνικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με την απώλεια κρίσιμων θέσεων εργασίας σε κομβικές επιχειρήσεις της χώρας μας, έχει δοθεί η δυνατότητα –και καλώς- κατά το παρελθόν να καταβληθεί το συγκεκριμένο επίδομα, σε απολυμένους του ΑΛΤΕΡ, στην περίπτωση της Ελευθεροτυπίας, ακόμα και στη FANCO και τα πρώην Κλωστήρια Λαναρά, που εδρεύουν όπως και η συγκεκριμένη μονάδα της ΣΕΛΜΑΝ, στην πολύπαθη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Είναι αδιανόητο για μια «εμβληματική περίπτωση» όπως είναι αυτή της ΣΕΛΜΑΝ, όπως εσείς την χαρακτηρίσατε κυρία Υπουργέ κατά την πρόσφατη παρουσία σας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, να υπάρχει εκ μέρους του υπουργείου σας αυτή η αντιμετώπιση που απάδει σίγουρα οποιασδήποτε έννοιας προστασίας εργαζομένων οι οποίοι από την μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν, στην πιο παραγωγική τους ηλικία, πεταμένοι στον δρόμο.
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
Σκοπεύετε να καταβάλετε και πότε το επίδομα αφερεγγυότητας του εργοδότη στους πρώην εργαζομένους της μονάδας της ΣΕΛΜΑΝ στην Κομοτηνή, οι οποίοι εμπρόθεσμα έχουν καταθέσει όλα τα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά νόμο, χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα λάβει καμία απάντηση στο δίκαιο αίτημά τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης