1436 / 21-11-2006 Τροποποίηση υπουργικής απόφασης για τον χαρακτηρισμό ορεινών και μειονεκτικών περιοχών Ν. Ροδόπης Reviewed by Momizat on . Αριθ. Πρωτ. Ερώτησης: 1436 / 21-11-2006   ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΘΕΜΑ: Τροποποίηση υπουργικής απόφασης για  τον χαρακτη Αριθ. Πρωτ. Ερώτησης: 1436 / 21-11-2006   ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΘΕΜΑ: Τροποποίηση υπουργικής απόφασης για  τον χαρακτη Rating:
You Are Here: Home » Meclis Çalışmaları / Κοινοβουλευτικό Έργο » Ερωτήσεις Περιόδου 2004 - 2007 » 1436 / 21-11-2006 Τροποποίηση υπουργικής απόφασης για τον χαρακτηρισμό ορεινών και μειονεκτικών περιοχών Ν. Ροδόπης

1436 / 21-11-2006 Τροποποίηση υπουργικής απόφασης για τον χαρακτηρισμό ορεινών και μειονεκτικών περιοχών Ν. Ροδόπης

Αριθ. Πρωτ. Ερώτησης: 1436 / 21-11-2006

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση υπουργικής απόφασης για  τον χαρακτηρισμό ορεινών και μειονεκτικών περιοχών Ν. Ροδόπης

 

 

Η οδηγία 81/645/ΕΟΚ όπως αυτή τροποποιήθηκε από την οδηγία 85/148/ΕΟΚ της 29/10/1985 και δημοσιεύτηκε στο υπ’ αρ. L56/1 φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθόρισε τον κοινοτικό κατάλογο των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών. Ακολούθησε το υπ’ αρ. 304206/10.04.85 έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας βάση του οποίου χαρακτηρίστηκαν ως μειονεκτικοί και ορεινοί ορισμένοι δήμοι και κοινότητες της ελληνικής επικράτειας.

 

Βάση του παραπάνω εγγράφου του Υπουργείου Γεωργίας διαμορφώθηκε μία λίστα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και για το Ν. Ροδόπης, με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν διάφοροι οικισμοί του νομού μας αν και πληρούν όλες τις γεωγραφικές, πληθυσμιακές και άλλες προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό τους ως μειονεκτικές και ορεινές περιοχές. Η οδηγία του 1985 συμπεριέλαβε έναν σημαντικό αριθμό οικισμών στον Ν. Ροδόπης, από την άλλη ωστόσο πλευρά βάση της ίδιας οδηγίας εξαιρέθηκαν πολλές περιοχές οι οποίες έχουν άμεση ανάγκη να χαρακτηριστούν ως μειονεκτικές. Συγκεκριμένα, βάση της οδηγίας εξαιρέθηκαν οικισμοί οι οποίοι απείχαν λίγα μόλις χιλιόμετρα από άλλους που χαρακτηρίσθηκαν ως ορεινοί ή μειονεκτικοί. Επιπλέον, αν λάβουμε υπόψη μας ότι πολλοί από τους οικισμούς που εξαιρέθηκαν κατοικούνται από μέλη της μειονότητας που προσδιορίζονται κατά κανόνα από χαμηλό βιοτικό επίπεδο ενώ ως μοναδική πηγή εσόδων έχουν την μονοκαλλιέργεια του καπνού, τότε αντιλαμβάνεται κανείς την αναγκαιότητα να χαρακτηριστούν και κάποιες από τις περιοχές που εξαιρέθηκαν ως μειονεκτικές.

 

Η διαμορφωθείσα κατάσταση αφήνει να αιωρείται το αίσθημα της άνισης μεταχείρισης σε πολλούς οικισμούς που εξαιρέθηκαν και κατοικούνται από ευπαθείς ομάδες. Η εν λόγω εξαίρεση στερεί από αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες το δικαίωμα να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις που πραγματικά δικαιούνται λόγω του ότι μένουν σε αντικειμενικά μειονεκτικές περιοχές, ενώ συγχρόνως η διάταξη αυτή καθίσταται τροχοπέδη ως προς την ένταξη των περιοχών αυτών σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το ΟΠΑΑΧ.

Βάση των παραπάνω

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1) Αν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης της προγενέστερης υπουργικής απόφασης ούτως ώστε να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των μειονεκτικών/ ορεινών περιοχών του Ν. Ροδόπης διάφοροι οικισμοί που εξαιρέθηκαν παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό τους ως μειονεκτικές/ ορεινές περιοχές.

 

Ο ερωτών βουλευτής

ΑΧΜΕΤ Ιλχάν

 

 

 

 

 

 

 

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top