“Τρεις εναλλακτικές από το ΥΠΑΑΤ για την απορρόφηση των επιλαχόντων του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στην ΑΜ-Θ”
Επίκαιρη ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ συζητήθηκε στην Βουλή
Συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η επίκαιρη ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ με θέμα : «Αναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών-7,2 εκ. ευρώ υπολείπονται για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».
Ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι ο πίνακας δικαιούχων και εν δυνάμει δικαιούχων του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στην ΑΜ-Θ για τους οποίους δεν απαιτείται προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, περιλαμβάνει 1.216 νέους αγρότες με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης περίπου στα 45.645.000,00€. Παράλληλα, οι επιλαχόντες που δεν καλύπτονται από το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων ανέρχονται στον αριθμό των 195 και προκειμένου να ενταχθούν απαιτούνται επιπλέον πιστώσεις της τάξεως των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Με το σκεπτικό αυτό και προκειμένου να βρει εφαρμογή το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης που έθεσε ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα και την ανακοπή του κύματος φυγής του ενεργού πληθυσμού από την ακριτική μας περιοχή, ο Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε από τον παρόντα υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στύλιο, την αύξηση του προϋπολογισμού ή την ανακατανομή από άλλα προγράμματα του ΠΑΑ προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά προς όφελος των επιλαχόντων του προγράμματος.
Απαντώντας ο κ. Στύλιος στον βουλευτή Ροδόπης, αναφέρθηκε σε τρεις εναλλακτικές λύσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο και η κυβέρνηση για την συμπερίληψη των επιλαχόντων ή μέρους αυτών στην λίστα των τελικών δικαιούχων, σύμφωνα με τον κανονισμό.
Η πρώτη είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για την Θράκη και για όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να καταστούν επιλέξιμοι και οι 195 σημερινοί επιλαχόντες του προγράμματος.
Η δεύτερη, που συζητούν οι υπηρεσίες του υπουργείου σύμφωνα με τον κ. Στύλιο είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Δηλαδή, προς το τέλος του χρόνου, το φθινόπωρο, να δοθεί η δυνατότητα να ξανανοίξει και πάλι για όλη την Ελλάδα και να μπορούν σε αυτό να ενταχθούν και όσοι δεν εντάχθηκαν τώρα ή απορρίφθηκαν, ώστε να βελτιώσουν την πρόταση που υπέβαλαν, να πάρουν μεγαλύτερη μοριοδότηση και έτσι να υπάρξουν και καλύτερα αποτελέσματα.
Η τρίτη λύση θα ήταν να εκπονηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα στοχευμένο για τη Θράκη.
«Με το ίδιο αίσθημα εθνικής ευθύνης και σίγουρα με ευθύνη απέναντι στα νέα παιδιά αλλά και στον παραγωγικό κόσμο της χώρας, σας λέω ότι στην κυριολεξία ψάχνουμε να βρούμε την καλύτερη λύση, πάντοτε σεβόμενοι τον κανονισμό και πάντοτε λέγοντας και σε εσάς και σε όλους ότι η αξιολόγηση είναι συγκριτική. Δεν εντάσσει όποιον θέλει η πολιτική ηγεσία, άρα απαιτείται μία καλή πρόταση από τον καθένα», κατέληξε ο κ. Στύλιος.
Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανερχόταν στα 37,3 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια με την ανακατανομή και τη υπερδέσμευση, το ποσό αυτό έφτασε τα 45,5 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση της τάξης του 22% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, ενώ το μέσο ποσό που δόθηκε σε κάθε δικαιούχο ανέρχεται στα 37.500 ευρώ. Από την πλευρά του ο Ιλχάν Αχμέτ επέμεινε ότι «η εφαρμογή μιας ειδικής αναπτυξιακής πολιτικής για την Θράκη είναι επιβεβλημένη και βασίζεται σε αναπτυξιακά, οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα για τον τοπικό πληθυσμό και για τον λόγο αυτό η οριστική κατάληξη του συγκεκριμένου προγράμματος περιλαμβάνει την απορρόφηση όλων ή τουλάχιστον των περισσοτέρων από τους σημερινούς επιλαχόντες για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».