ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΑΑΤ Μ. ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ & ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ κ. ΒΟΡΙΔΗ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
https://www.youtube.com/watch?v=scjL90KB8KI&feature=youtu.be
26-09-2019
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΑΑΤ Μ. ΒΟΡΙΔΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΚΟΕ
ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Θα συζητηθεί τώρα η πρώτη αναφορά-ερώτηση με αριθμό 258/7-8-2019 του Βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Αποκατάσταση αδικιών για αποζημιώσεις ΠΣΕΑ καπνοπαραγωγών-βαμβακοπαραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης που επλήγησαν από ασθένειες το 2018»
Θα την απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μαυρουδής Βορίδης.
Ο συνάδελφος κ. Ιλχάν Αχμέτ έχει τον λόγο για δύο λεπτά.
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το 2018 είχαμε ξεροθερμικές συνθήκες στη Ροδόπη από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2018, με αποτέλεσμα να έχουμε μία ασθένεια που λέγεται θρίπας και να έχουμε καταστροφή όλης της παραγωγής στα καπνά σε ποσοστό 80%-85% και σύμφωνα με τη μελέτη και το πόρισμα του τοπικού ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης 55% επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Σα να μη έφτανε αυτό, είχαμε και στο βαμβάκι παρόμοιο φαινόμενο για τη μείωση παραγωγής σύσπορου βαμβακιού σε επίπεδα κατώτερα της ελάχιστης απαιτούμενης στρεμματικής απόδοσης.
Επειδή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται η αποζημίωση για ιώσεις ασθένειας, από την πρώτη στιγμή οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ είπαν ότι πρέπει να αποζημιωθεί από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, τον προϋπολογισμό του ΠΣΕΑ.
Είχε κατατεθεί μία ερώτηση στην προηγούμενη Βουλή, στην οποία ο προκάτοχός σας Υπουργός απάντησε θετικά και είπε ότι όντως υπάρχει αυτή η ζημιά και πρέπει να αποζημιωθεί από το ΠΣΕΑ. Δυστυχώς δεν προχώρησε τίποτα από τότε μέχρι σήμερα. Και οι καπνοπαραγωγοί και οι βαμβακοπαραγωγοί περιμένουν μία σαφέστατη απάντηση από σας, τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αν για τις ζημιές του 2018 που δύναται να πληρωθούν τώρα το 2019 από τον προϋπολογισμό του ΠΣΕΑ, των κρατικών ενισχύσεων, ας το πούμε, έχετε τη βούληση να αποζημιωθούν, διότι η κατάσταση είναι τραγική. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι το 2019 –φέτος- είχαμε άλλα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία εντάσσονται βεβαίως στον ΕΛΓΑ, καταλαβαίνετε ότι η οικονομική κατάσταση στην περιοχή είναι τραγική και θα θέλαμε μία σαφή απάντηση από σας για τις προθέσεις της τωρινής Κυβέρνησης.
ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε τον κ. Αχμέτ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης έχει τον λόγο για τρία λεπτά.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, είναι γνωστό το ενδιαφέρον σας για τα θέματα της περιοχής σας και ειδικά για τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής. Σας ευχαριστώ γι’ αυτήν την ερώτηση.
Επειδή θέσατε ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών μας σε όλες τις περιοχές, και ειδικά στις ακριτικές μας περιοχές με ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία!
Επίσης, να σας διαβεβαιώσω ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων εξαιτίας καταστροφών της πρωτογενούς παραγωγής και επομένως απώλειας εισοδήματος των παραγωγών μας κυρίως από καιρικά αίτια, είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί ευρύτερα. Θα δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις αποζημιωτικές συνθήκες.
Πάω στο συγκεκριμένο, το οποίο σας ενδιαφέρει, έχοντας εκφράσει, όμως, την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης.
Πράγματι, τα πράγματα είναι όπως τα είπατε και όπως τα περιγράψατε. Δηλαδή τι; Τα συγκεκριμένα αίτια δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Αυτό είναι αλήθεια. Και, πράγματι, ακολουθείται πλέον η αποζημιωτική διαδικασία από τις λεγόμενες κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.
Όσον αφορά τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, ελέγχονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέρα από το ζήτημα της πολιτικής βουλήσεως της Κυβέρνησης. Και αυτό θα ήθελα να είναι κάτι που θα ακουστεί, γιατί όταν λέμε «πολιτική βούληση της Κυβέρνησης» κάποιος μπορεί να αντιλαμβάνεται ότι είναι μία υπογραφή του Υπουργού την οποία αν δεν τη βάζει, δεν θέλει, αν τη βάζει, θέλει. Δεν είναι έτσι, διότι, όπως ξέρετε, βρισκόμαστε σε ένα αυξημένο ρυθμιστικό τοπίο. Τι σημαίνει αυτό; Κάθε είδους οικονομική ενίσχυση, λοιπόν, προς την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και προς κάθε παραγωγή, ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μία μη νόμιμη ενίσχυση θα δημιουργήσει ζητήματα ανακτήσεων, λόγω παραβιάσεως των κανόνων ανταγωνισμού.
(Στο σημείο αυτό την προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ)
Άρα, υπάρχουν εδώ προϋποθέσεις νόμιμες -η πολιτική βούληση έχει εκφραστεί, το τονίζω-, οι οποίες συντρέχουν; Τι πρέπει να γίνεται, προκειμένου να πάμε στη διαδικασία που ανέφερα, των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων; Θυμίζω:
Η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος σε επίπεδο Νομού σε ποσοστό 30% και πάνω. Το αναφέρατε κι εσείς, λέγοντας ότι συντρέχει και εκπληρούται αυτή η προϋπόθεση.
Να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μίας δυσμενούς καιρικής συνθήκης και όχι συνδυασμός πολλών. Άρα, αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας.
Τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών. Αυτή είναι η τρίτη προϋπόθεση.
Τέταρτη προϋπόθεση: Να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -εδώ θα σας έλεγα ότι υπεισέρχεται η πολιτική βούληση- να έχει ακολουθηθεί η σωστή καλλιεργητική τεχνική και να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η ζημία και η εξάπλωση της ζημίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Έχω λίγο χρόνο, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Βεβαίως.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ.
Για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα προαναφερόμενα -άρα πρέπει να υπάρξει ένας φάκελος που τεκμηριώνει- και στη συνέχεια, μετά τη συλλογή των επίσημων στοιχείων, ακολουθεί η επεξεργασία αυτών.
Εν προκειμένω, η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι το πόρισμα για την τεκμηρίωση των ζημιών από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί για να αντιμετωπίσει και να εξετάσει αυτές τις προϋποθέσεις, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2019.
Ξέρω ότι έχετε λάβει διαβεβαιώσεις στο παρελθόν για συντομότερη διενέργεια του πορίσματος. Να ξέρετε ότι έχω δώσει οδηγίες προσωπικά να ολοκληρωθεί αυτό το πόρισμα στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και προκειμένου, αν θέλετε, να αντιμετωπίσουμε το τέταρτο ζήτημα, δηλαδή το να υπάρχει το κατάλληλο ποσό στο Γενικό Λογιστήριο. Όμως, μέχρι να φτάσουμε εκεί -που θα διαπιστώσετε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης- πρέπει να έχουν λυθεί οι άλλες τέσσερις προϋποθέσεις και πρέπει να έχει συγκροτηθεί ο φάκελος σε αυτό το επίπεδο.
Στο επίπεδο, λοιπόν, της διοικητικής διεκπεραίωσης έχουμε κάνει το μέγιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε δώσει εντολή για την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση και θέλω να σας εκφράσω την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, ότι από τη στιγμή που αυτό θα διεκπεραιωθεί, θα υπάρξει και αποζημίωση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Κωνσταντίνος Τασούλας): Κύριε Αχμέτ Ιλχάν, έχετε τον λόγο.
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ειλικρινή σας τοποθέτηση και την πρόθεσή σας για την πολιτική βούληση την οποία αναπτύξατε πάρα πολύ ωραία και είμαστε χαρούμενοι ως Ροδοπίτες και ως Θρακιώτες για αυτήν την πολιτική βούληση. Εξάλλου και το 2019 στις πρόσφατες πλημμύρες που είχαμε, όντως είδαμε ότι η κινητοποίηση ήταν αρκετά ικανοποιητική και αυτό θέλω να το εκφράσω και στην Ολομέλεια.
Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, κύριε Υπουργέ, πολύ σωστά είπατε ότι σαφέστατα χρειάζεται μία επιστημονική τεκμηρίωση, προκειμένου και η πολιτική ηγεσία να μην εκτεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αν και άλλαξε ο νόμος, δεν έπαψε, όμως, να ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η καταβολή κάθε κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή των ΠΣΕΑ, που ξέραμε παλιά.
Παρά ταύτα, όμως, σας διαβεβαιώ με τις επαφές που έχω κάνει και στη Ροδόπη με τους αρμόδιους διευθυντές του ΕΛΓΑ ότι ο φάκελος είναι πληρέστατος και ως προς το ύψος της ζημιάς και ως προς τις μετεωρολογικές συνθήκες που υπήρχαν εκείνη την εποχή και από Εθνικό Μετεωρολογικό Σύστημα της Θεσσαλονίκης. Είναι τεχνικά ζητήματα.
Εγώ ζητάω και οι αγρότες ζητούν, προκειμένου να προγραμματίσουν και αυτοί τα χρέη τους, τις εργασίες τους, να έχουν μια σαφή εικόνα. Δώσατε μια ημερομηνία, τα τέλη Οκτωβρίου. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα είναι να γίνει μια δίκαιη εκτίμηση των καταστάσεων. Η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε μόνο για τα καπνά, όχι για το βαμβάκι στη Ροδόπη, σε πληρωμή ενισχύσεων με το Πρόγραμμα de minimis. Ήταν όμως μια οριζόντια εισφορά, η οποία σαφέστατα δεν ικανοποίησε κανέναν και μάλιστα δημιούργησε περισσότερες αδικίες.
Η σωστή αντιμετώπιση του θέματος ήταν η ΚΟΑ. Με την ΚΟΑ νομίζω ότι αυτή η αδικία μπορεί να αποκατασταθεί στην περιοχή και να υπάρξει μια θετική προσέγγιση ως προς τα οικονομικά των αγροτών, διότι η περιοχή δεινοπαθεί το τελευταίο διάστημα.
Και πάλι σας ευχαριστώ και αναμένουμε τα ευχάριστα αποτελέσματα από το Υπουργείο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θεωρώντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο έχω ολοκληρώσει την απάντησή μου, επιτρέψτε μου να πω το εξής, δραττόμενος της ευκαιρίας, για να συζητήσουμε για το γενικότερο θέμα των αποζημιώσεων. Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για το θέμα αυτό.
Όπως ξέρετε, το ζήτημα των αποζημιώσεων στην πραγματικότητα καλύπτεται από έναν τριπλό –ας το πω- μηχανισμό. Ο βασικός μηχανισμός είναι ο ΕΛΓΑ. Εν συνεχεία, είναι η περίπτωση αυτή των οικονομικών ενισχύσεων. Όλως επικουρικώς, έρχεται το σύστημα de minimis.
Θέλω να τονίσω το εξής: Το σύστημα de minimis πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, πρέπει να χρησιμοποιείται περιοριστικά και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εκεί που πραγματικά δεν υπάρχει άλλος αποτελεσματικός μηχανισμός αποζημιώσεων. Είναι μηχανισμός στήριξης του εισοδήματος. Έχει μεγαλύτερη -ας το πω- ευχέρεια υπό αυτήν την έννοια, παρότι επίσης γνωστοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επαναλαμβάνω όμως ότι, επειδή τα χρήματα είναι περιορισμένα στο de minimis και ελέγχονται τα συνολικά ποσά, πρέπει κανείς με φειδώ να τα χρησιμοποιεί, γιατί αλλιώς γεννά αδικίες, όπως αυτές που περιγράψατε: Ποιος θα πάρει; Με ποια κριτήρια; Γιατί αυτός και όχι εκείνος;
Επειδή προφανώς στα χέρια της προηγούμενης Κυβέρνησης αυτό είχε γίνει ένα εργαλείο μικροκομματικών και μικροπολιτικών διευθετήσεων προς άγραν ψήφων, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το επαναφέρουμε στον ορθό δρόμο και στην ορθή του χρήση. Ναι, αποτελεί δυνατότητα κυβερνητική. Ναι, αποτελεί μηχανισμό ενίσχυσης του εισοδήματος σε πληττόμενους παραγωγούς, αλλά θα υπάρχουν αυτά τα κριτήρια.
Το βασικό ζήτημα που έχουμε να επιλύσουμε και να αντιμετωπίσουμε, το οποίο δεν θα είναι εύκολο και θέλει πολλή δουλειά είναι το ζήτημα των αγροτικών αποζημιώσεων μέσα από τον κεντρικό μηχανισμό του ΕΛΓΑ. Και από τη μια μεριά, βλέπετε ότι συζητάμε, παραδείγματος χάρη, αυτό το συγκεκριμένο θέμα, γιατί είναι ζημίες που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αν καλύπτονταν από τον μηχανισμό του ΕΛΓΑ, δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση τώρα. Επομένως, κατανοώ απολύτως το αίτημα να διευρύνουμε τις ζημίες που καλύπτει ο ΕΛΓΑ.
Επίσης, όμως, θέλω να σας ενημερώσω στην Αίθουσα αυτή για τα οικονομικά αποτελέσματα του ΕΛΓΑ. Διότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ είναι εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια, ο οποίος είναι συνδεόμενος απόλυτα με τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι παραγωγοί. Σε αυτά τα εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια, τα δώδεκα εκατομμύρια αποτελούν εκ του νόμου προβλεπόμενη διαμόρφωση αποθεματικού. Μας μένουν εκατόν πενήντα οκτώ εκατομμύρια για ζημίες για να έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Οι ζημίες που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ τα προηγούμενα τρία, τέσσερα χρόνια είναι της τάξεως των διακοσίων εκατομμυρίων και άνω. Αυτό διαμορφώνει ένα έλλειμμα της τάξης των πενήντα εκατομμυρίων με αυτόν τον Κανονισμό που δεν έχει πρόσθετες ζημίες. Άρα, λοιπόν, αν αυτό δεν το αντιμετωπίσουμε σύντομα –δεν σας λέω ότι ο ΕΛΓΑ θα έχει αύριο πρόβλημα, δεν έχει- πολύ σύντομα θα έχει πρόβλημα ο ΕΛΓΑ. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι που πρέπει να εξυγιάνουμε.
Και είπαμε ότι θέλουμε, επίσης, σ’ αυτήν την υπόθεση όλοι να εμπλέξουμε την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά στην καταβολή αποζημιώσεων για τον γεωργικό κόσμο.
Μέχρι στιγμής πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι μια πολιτική μας δήλωση, αλλά πρέπει να εμπλακούμε με την ασφαλιστική αγορά για να δούμε έναν δίκαιο τρόπος συμμετοχής της, διότι είναι επίσης προφανές και θέλω να το πω ότι δεν συζητάμε μια λύση στην οποία θα δώσουμε το ασφαλιστικό «φιλέτο» στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά -να πω τι είναι το ασφαλιστικό «φιλέτο»: Άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν μεν ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν παίρνουν ζημίες- και να κρατήσει ΕΛΓΑ το πιο βαρύ κομμάτι, που είναι άνθρωποι που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αλλά συστηματικά παίρνουν ζημίες. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι θα οδηγούσε σε κατάρρευση του ΕΛΓΑ.
Έχουμε, λοιπόν, μια σύνθετη άσκηση να γίνει. Υποτίθεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε διαμορφώσει προϋποθέσεις και μια αναλογιστική μελέτη. Εγώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή πουθενά στον ορίζοντα, την περίφημη αναλογιστική μελέτη. Άρα είναι μια δουλειά την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε και να κάνουμε σε βάθος για να ισορροπήσουμε το ζήτημα των ζημιών στον αγροτικό τομέα.
Ξεκινάμε να το αντιμετωπίσουμε. Εδώ είμαστε. Θα τα βλέπουμε από κοντά τα θέματα. Έχω, όμως, εκφράζει πλήρως την πολιτική πρόθεση και κατεύθυνση της Κυβέρνησης.
Δέσμευση Βορίδη προς Ιλχάν Αχμέτ στην Βουλή
για αποζημιώσεις ΠΣΕΑ στους αγρότες της Ροδόπης
Την δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη απέσπασε ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αποδέσμευση κονδυλίων από το πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) για την αποκατάσταση αδικιών καπνοπαραγωγών-βαμβακοπαραγωγών- σιτοπαραγωγών στην Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από ασθένειες το 2018. Επρόκειτο για την ερώτηση που είχε καταθέσει από τον Αύγουστο ο βουλευτής Ροδόπης η οποία μετετράπη σε Επίκαιρη και έτσι προσήλθε στην Ολομέλεια ο ίδιος ο υπουργός προκειμένου να δώσει τις δέουσες απαντήσεις.
Το ιστορικό της υπόθεσης: Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το εκτεταμένο πρόβλημα από την νεκρωτική ίωση στην παραγωγή των καπνών της Ροδόπης το 2018, υποδείχθηκε από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίας ως η πιο ασφαλής οδός αποζημιώσεων αυτή μέσω των ΠΣΕΑ.
Οι τρεις προϋποθέσεις που έθετε ο τ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταβολή των αποζημιώσεων ήταν : α) να είχε προηγηθεί επιστημονική μελέτη, β) να είχε εκτιμηθεί το κόστος της δαπάνης μέσα από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης και γ) να είχε εκδοθεί ΚΥΑ όπου θα καθοριζόταν ο χρόνος και οι όροι κάλυψης των κινδύνων που περιλαμβάνονται στους κανονισμούς του ΕΛΓΑ.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ με τους οποίους είχα έρθει σε επαφή πιστοποιούνταν ότι : α) η έκταση της καταγεγραμμένης ζημιάς ξεπερνούσε κατά πολύ το 30% που ορίζεται ως αναγκαία συνθήκη αποζημιώσεων, β) στο τέλος Αυγούστου θα συντάσσονταν έκθεση ζημιών από τα ΠΣΕΑ προς τον διοίκηση του ΕΛΓΑ για την περίοδο 2018 και αυτή θα ολοκληρωνόταν στο τέλος του 2018 για όλες τις τυχόν ζημιές που θα καταγραφόταν και μετά την 1η Σεπτεμβρίου, γ) οι ξεροθερμικές συνθήκες στην Ροδόπη από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου του 2018, είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη της ασθένειας του θρίπα και την μετάδοσή της από τα μολυσμένα φυτά προς τα υγιή.
Σε ό,τι αφορά το βαμβάκι και τα σιτηρά, στην απάντησή του κ. Αποστόλου επισημαίνονταν ότι «εφόσον οι αρμόδιοι φορείς επιβεβαιώσουν την επικράτηση ειδικών καιρικών συνθηκών που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σύσπορου βαμβακιού σε επίπεδα κατώτερα της ελάχιστης απαιτούμενης στρεμματικής απόδοσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει υπόψη του την εν λόγω επιβεβαίωση, ώστε να αποδοθεί, όπως πρέπει, η συνδεδεμένη ενίσχυση στους ζημιωθέντες παραγωγούς».
Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τον σκληρό σίτο, προβλέπονταν ότι «δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι γεωργοί που καλλιεργούν σκληρό σιτάρι σε επιλέξιμες εκτάσεις, υπό την προϋπόθεση χρήσης: α) ορισμένης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου σποράς ή σπόρου βελτιωτή και β) ποικιλιών εγγεγραμμένων στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή/και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών. Ως ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα πιστοποιημένων σπόρων σποράς για τον σκληρό σίτο καθορίζονταν τα 12 κιλά ανά στρέμμα».
Η εξέλιξη έως σήμερα: Παρόλα αυτά με την παρέλευση ενός ημερολογιακού έτους έκτοτε ουδεμία αποζημίωση δόθηκε προς τους πληγέντες παραγωγούς της Ροδόπης, παρά μόνον η οριζόντια αποζημίωση των 100 ευρώ προς τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας από τα deminimis. Μάλιστα, πρόσφατα κατατέθηκε εκ μέρους βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερώτηση στην Βουλή για τις αποζημιώσεις σε καπνοπαραγωγούς με την οποία ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων μέσω του κανονισμού de minimis από το υπόλοιπο αποθέματος 159 εκατομμύριων ευρώ!
Υποστηρίζουν με αυτή τους την ερώτησή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούν να καταβληθούν οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για τις παραπάνω αιτίες που δεν καλύπτονται ήδη ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ διότι «δύσκολα θα εντάσσονταν σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, καθώς οφείλονται σε συνδυασμό ζημιογόνων αιτίων και όχι αποκλειστικά σε ένα ζημιογόνο γεγονός».
Εάν, όμως, υπάρχει απόθεμα από τα 159 εκατομμύρια του κανονισμού de minimis, τότε γιατί δεν δόθηκε εγκαίρως στους καπνοπαραγωγούς που το εδικαιούντο και προτιμήθηκε εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης η ψηφοθηρική οριζόντια αποζημίωση των 100 ευρώ σε όλη την Ελλάδα που δεν κάλυψε ούτε μέρος των απωλειών στην Ροδόπη;
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ :
«Αισθάνομαι ικανοποιημένος από την σημερινή δέσμευση του ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδη ότι υπάρχει και πολιτική βούληση αλλά και πρόθεση από την κυβέρνηση να δοθούν στους αγρότες της Ροδόπης οι αποζημιώσεις μέσω ΚΟΕ για τις ζημιές του έτους 2018. Το θέμα είναι να γίνει μια δίκαιη εκτίμηση των καταστάσεων. Η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε μόνο για τα καπνά, όχι για το βαμβάκι στη Ροδόπη, σε πληρωμή ενισχύσεων με το Πρόγραμμα de minimis. Ήταν όμως μια οριζόντια εισφορά, η οποία σαφέστατα δεν ικανοποίησε κανέναν και μάλιστα δημιούργησε περισσότερες αδικίες.
Η σωστή αντιμετώπιση του θέματος ήταν οι ΚΟΕ. Με τις ΚΟΕ νομίζω ότι αυτή η αδικία μπορεί να αποκατασταθεί στην περιοχή και να υπάρξει μια θετική προσέγγιση ως προς τα οικονομικά των αγροτών, διότι η περιοχή δεινοπαθεί το τελευταίο διάστημα. Θα παρακολουθήσω το θέμα όπως πράττω εδώ και ένα χρόνο κι αν δω ότι οι δεσμεύσεις του κ. Βορίδη δεν υλοποιηθούν θα επανέλθω.
https://www.youtube.com/watch?v=scjL90KB8KI&feature=youtu.be