Ιλχάν Αχμέτ: «Η αγορά εργασίας πιο κοντά στο πρότυπο των βαλκανικών χωρών παρά της Ευρωζώνης»
Αποφασιστικό πλήγμα στην αγορά εργασίας και περαιτέρω αποδυνάμωση των εργατικών δικαιωμάτων πρόκειται να επιφέρει το εργασιακό νομοσχέδιο που ξεκίνησε να συζητιέται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε από το βήμα ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής , Ιλχάν Αχμέτ.
Ο κ. Αχμέτ, προέβη σε μια επισκόπηση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην διάρκεια της κρίσης, από το 2010 έως και το 2019, βασιζόμενος σε στοιχεία της πρόσφατα δημοσιευθείσας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Παράλληλα, άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει τους ασύδοτους εργοδότες και διαλύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους».
«Σήμερα που ο κοινωνικός διάλογος είναι όσο ποτέ αναγκαίος, η κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο του αυταρχισμού, περιορίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα της απεργίας. Είμαστε δυναμικά απέναντι σε αυτή την πολιτική. Πιστεύουμε βαθιά ότι η ανάπτυξη πρέπει να αφορά όλους», τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης.
«Εμείς, προτείνουμε ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, με νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, με συλλογικές συμβάσεις, με τους εργαζομένους ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας».
Ως Προοδευτική Παράταξη, δεν έχουμε σχέση με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Όταν είναι κάτι θετικό το ψηφίζουμε και το έχουμε δείξει τα τελευταία δύο χρόνια», κατέληξε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.
Ολόκληρη η ομιλία
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο κόσμος της εργασίας δέχθηκε αποφασιστικά πλήγματα στην διάρκεια της κρίσης που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία την τελευταία δεκαετία.
Η ευελιξία στην αγορά εργασίας, τα φθηνά μεροκάματα, η αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η υποχώρηση συνδικαλιστικών ελευθεριών, η απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος ως η μήτρα όλων των δεινών στην ελληνική κοινωνία, δεν έφεραν την πολυπόθητη ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην ΕΕ και ταυτόχρονα το υψηλότερο ποσοστό υποβάθμισης της εργασίας σε σχέση με το 2010.
Ο δείκτης ποιότητας της απασχόλησης της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων, που ενσωματώνει βασικούς δείκτες/στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ,
εμφανίζει την Ελλάδα το 2019 στην τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Επιπλέον, ήταν το μόνο κράτος-μέλος που παρουσίασε τόσο μεγάλη πτώση στον δείκτη ποιότητας της απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, μεταξύ 2010 και 2019 ο δείκτης μειώθηκε κατά 11,45%, ενώ στην Πορτογαλία κατά 3,21% και στην Κύπρο κατά 1,96%. Σε όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπήρξε βελτίωση.
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ποιότητα της απασχόλησης είναι τόσο χαμηλή στην Ελλάδα έχει να κάνει με τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.
Η διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας είναι η υψηλότερη στην ΕΕ και η τρίτη υψηλότερη αν συνυπολογίσουμε την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων που εργάζονται με παρατεταμένο ωράριο, δηλαδή από 49 ώρες και άνω
και το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών στην ΕΕ που εργάζονται Σάββατο και Κυριακή.
Η διευρυμένη χρήση υπερεργασίας φέρνει την αγορά εργασίας της Ελλάδας πιο κοντά στο πρότυπο των βαλκανικών χωρών, αναδεικνύοντας το αναπτυξιακό χάσμα της με τις χώρες της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο ο μέσος μισθός μειώθηκε σε σχέση με το 2010, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε περαιτέρω επιδείνωσή του.
Η απόκλιση του μέσου μισθού από αυτόν του μέσου όρου της Ευρωζώνης είναι ακόμα πιο σημαντική αν συνυπολογιστεί ότι στα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων υπάρχει ισχυρή σύγκλιση, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια ειδική περίπτωση παλινδρόμησης της κοινωνικής ευημερίας.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ που σας ανέφερα, θα έπρεπε κανονικά να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς την κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει το καπάκι της απόλυτης εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Μάταια όμως!
Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών που η γνώση, η ποιότητα, η πρωτοβουλία του ανθρώπινου δυναμικού αποκτούν κυρίαρχο ρόλο, η ΝΔ προωθεί ένα εργασιακό ξεπερασμένο μοντέλο του χθες.
Μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων.
Απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει τους ασύδοτους εργοδότες και διαλύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
Σήμερα που ο κοινωνικός διάλογος είναι όσο ποτέ αναγκαίος, η κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο του αυταρχισμού, περιορίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα της απεργίας.
Είμαστε δυναμικά απέναντι σε αυτή την πολιτική. Πιστεύουμε βαθιά ότι η ανάπτυξη πρέπει να αφορά όλους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εμείς προτείνουμε ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, με νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, με συλλογικές συμβάσεις, με τους εργαζομένους ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας.
Εμείς, ως προοδευτική παράταξη, δεν έχουμε σχέση με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Όταν είναι κάτι θετικό το ψηφίζουμε και το έχουμε δείξει τα τελευταία δύο χρόνια.
Προφανώς θα ψηφίσουμε τις θετικές ρυθμίσεις που είναι ευρωπαϊκές οδηγίες και τις οποίες διεκδικούσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό που καθυστερούσε να τις φέρει η κυβέρνηση για κύρωση.
Αυτές, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν την επιδίωξη της κυβέρνησης να αφήσει τους εργαζόμενους στο έλεος του κάθε ασύδοτου εργοδότη.
Εμείς προτείνουμε τον δρόμο της νέας αλλαγής, μέσα από τις συμπληγάδες της συντήρησης και του λαϊκισμού!