Ερώτηση στη Βουλή για την προμήθεια πλατφόρμας για την ενιαία έκδοση Visas
Ερώτηση και ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη και Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια, κατέθεσαν 17 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ροδόπης – Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ιλχαν Αχμέτ, σχετικά με την προμήθεια πλατφόρμας για την ενιαία έκδοση Visas.
Στην ερώτηση επισημαίνεται πως παρότι η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει ολοκληρωμένη πολιτική για την προσέλκυση τόσο των ψηφιακών νομάδων, όσο και ευρύτερα ανθρώπων με επενδυτικό – επιχειρηματικό προφίλ, που μάλιστα ονομάζει «blue carpet policy», εδώ και ένα χρόνο δεν έχει κάνει τίποτα για την απλούστευση, την ψηφιοποίηση και τη συγκέντρωση σε μία ενιαία ιστοσελίδα όλων των διαδικασιών και των απαραίτητων δικαιολογητικών για την έκδοση visa.
Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν πως μία ιστοσελίδα που θα συγκέντρωνε όλη την απαραίτητη πληροφορία προκειμένου η εξέταση του σχετικού αιτήματος από τις προξενικές αρχές να γίνεται σε διάστημα 10 ημερών από την υποβολή της αίτησης και η χορήγηση θεώρησης να ολοκληρώνεται με διαδικασίες «one stop shop», χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δεν κοστίζει στην αγορά περισσότερο από 3.000-4.000 ευρώ.
Η καθυστέρηση, για τουλάχιστον ένα χρόνο, της κατασκευής της εν λόγω ιστοσελίδας – πλατφόρμας, οδηγεί αφενός στην υποψία μιας ακόμη πανάκριβης απευθείας ανάθεσης για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ αφετέρου συνεχίζει να υποβάλλει σε άχρηστη ταλαιπωρία όσους ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στη χώρα μας.
Τα ερωτήματα που υποβάλλονται προς τον κ. Πιερρακάκη και τον κ. Δένδια είναι τα εξής:
- Πόσες visas ψηφιακών νομάδων έχουν εκδοθεί από την ψήφιση του Ν4825/2021 μέχρι σήμερα;
- Ποιος είναι ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας visa ψηφιακού νομά;
- Πόσα είναι τα έσοδα από την έκδοση των εν λόγω visas και σε ποιον λογαριασμό πιστώνονται;
- Ποιες είναι οι διαδικασίες “one stop shop” που εφαρμόζονται για την έκδοση αυτών των visas σύμφωνα με τον Ν4825/2021;
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία της ιστοσελίδας – πλατφόρμας που θα παίξει το ρόλο του one-stop-shop για την έκδοση visas; Πόσο είναι το προβλεπόμενο κόστος της εν λόγω σελίδας;
Και παρακαλούνται να προσκομίσουν:
- Τις τεχνικές προδιαγραφές της εν λόγω πλατφόρμας- ιστοσελίδας
- Την αναλυτική κοστολόγηση της ιστοσελίδας
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς
τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη
τον κ. Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια
Θέμα: «Προμήθεια πλατφόρμας για την ενιαία έκδοση Visas»
Οι ψηφιακοί νομάδες παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 35 εκατομμύρια και παρότι συχνά υποστηρίζεται πως έλκονται από τη χώρα μας εξαιτίας του εύκρατου κλίματος, της φιλοξενίας των κατοίκων και της καλής ποιότητας ζωής, τα στοιχεία δείχνουν πως η κοινότητα των ψηφιακών νομάδων έχει άλλα κριτήρια αξιολόγησης προκειμένου να επιλέξει μία χώρα προορισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται κριτήρια όπως το ύψος των ενοικίων, η ποιότητα, το κόστος και η ταχύτητα του Ίντερνετ, το κόστος στους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το σύστημα υγείας, η κίνηση στους δρόμους, τα μέσα μεταφοράς κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη χώρα μας, έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με την χαμηλή ποιότητα συνδεσιμότητας και τις χαμηλές ταχύτητες διαδικτύου σε όλη την επικράτεια. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τη μέση ταχύτητα του διαδικτύου, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημοσιογραφίας Δεδομένων. Με μέση ταχύτητα λήψης μόλις 29 Mbps, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την ψηφιακή πρόσβαση σε ολόκληρη την ΕΕ.
Παρόλα αυτά, για την προσέλκυση τόσο των ψηφιακών νομάδων, όσο και ευρύτερα ανθρώπων με επενδυτικό – επιχειρηματικό προφίλ η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει αναπτύξει ολοκληρωμένη πολιτική που μάλιστα ονομάζει «blue carpet policy”, γιατί με βάση αυτήν θα «στρωθεί το χαλί» για να εισέλθουν στη χώρα μας οι επίδοξοι επενδυτές και ψηφιακοί νομάδες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, απαραίτητη προϋπόθεση της ανάπτυξης και εφαρμογής της blue carpet policy είναι η απλούστευση, ψηφιοποίηση και συγκέντρωση σε μία ενιαία ιστοσελίδα όλων των διαδικασιών και απαραίτητων δικαιολογητικών για την έκδοση visa. Παρότι, ο αναπληρωτής Υπουργός διαβεβαίωνε στο περυσινό Διεθνές Ψηφιακό Συνέδριο «Greece: Competing for Global Talent», πως το Υπουργείο εργάζεται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση, ένα χρόνο μετά δεν έχουμε καμία εξέλιξη ή ενημέρωση για το θέμα.
Με βάση τον νόμο 4825/2021 «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας, διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και άλλες επείγουσες διατάξεις» προβλέπεται η εξέταση του σχετικού αιτήματος από τις προξενικές αρχές θα πρέπει να γίνεται σε διάστημα 10 ημερών από την υποβολή της αίτησης και μάλιστα η χορήγηση θεώρησης να ολοκληρώνεται με διαδικασίες «one stop shop» χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η καταβολή παραβόλου ύψους 1000ευρώ από τον αιτούντα.
Μια ιστοσελίδα που θα συγκέντρωνε όλη την απαραίτητη πληροφορία και θα αναπτύσσονταν κατά μέσο όρο περί τις 10-15 επιπλέον σελίδες που θα χτίζονταν πάνω σε αυτήν δεν κοστίζει στην αγορά περισσότερο από 3.000-4.000 ευρώ. Μια τέτοια σελίδα θα περιλάμβανε για παράδειγμα:
- Μια αρχική σελίδα
- Σελίδα με γενικές πληροφορίες, όπως έναν οδηγός αίτησης βίζας
- Μια σελίδα με πληροφορίες για την ζωή στην Ελλάδα για επαγγελματίες, τουρίστες, οικογένεια κ.λπ
- Μια σελίδα με τους διαφορετικούς τύπους visas που ισχύουν στη χώρα μας
- Μια σελίδα υποβολής των δικαιολογητικών
- Μια σελίδα παρακολούθησης της εξέλιξης της αίτησης
- Μια σελίδα συχνών ερωτήσεων
- Κι έναν μηχανισμό αναζήτησης
Δεδομένου ότι η κατασκευή της εν λόγω ιστοσελίδας έχει καθυστερήσει τουλάχιστον ένα χρόνο γεγονός που οδηγεί στην υποψία μιας ακόμη απ’ ευθείας ανάθεσης για την ολοκλήρωση του έργου.
Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση συνηθίζει να πληρώνει πανάκριβα με απ’ ευθείας αναθέσεις έργα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας με σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στη διαφάνεια, στον ανταγωνισμό και στη λογοδοσία που επιβάλλει η ανοιχτότητα των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών.
Δεδομένου ότι η μη κατασκευή της εν λόγω ιστοσελίδας οδηγεί σε καθυστερήσεις και υποβάλλει σε άχρηστη ταλαιπωρία όσους ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στη χώρα μας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Πόσες visas ψηφιακών νομάδων έχουν εκδοθεί από την ψήφιση του Ν4825/2021 μέχρι σήμερα;
- Ποιος είναι ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας visa ψηφιακού νομά;
- Πόσα είναι τα έσοδα από την έκδοση των εν λόγω visas και σε ποιον λογαριασμό πιστώνονται;
- Ποιες είναι οι διαδικασίες “one stop shop” που εφαρμόζονται για την έκδοση αυτών των visas σύμφωνα με τον Ν4825/2021;
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία της ιστοσελίδας – πλατφόρμας που θα παίξει το ρόλο του one-stop-shop για την έκδοση visas; Πόσο είναι το προβλεπόμενο κόστος της εν λόγω σελίδας;
Και παρακαλούνται να προσκομίσουν:
- Τις τεχνικές προδιαγραφές της εν λόγω πλατφόρμας- ιστοσελίδας
- Την αναλυτική κοστολόγηση της ιστοσελίδας
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ιλχάν Αχμέτ
Μιχάλης Κατρίνης
Ευαγγελία Λιακούλη
Γεώργιος Αρβανιτίδης
Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης
Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου
Χρήστος Γκόκας
Γεώργιος Καμίνης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος
Γεώργιος Μουλκιώτης
Δημήτριος Μπιάγκης
Απόστολος Πάνας
Γεώργιος Παπανδρέου
Ανδρέας Πουλάς
Γεώργιος Φραγγίδης