Επαναλειτουργία του Δασικού Φυτωρίου στην τοποθεσία «ΜΕΓΑΛΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ (Μπουγιούκ Μεζαρλίκ)» της Κοινότητας Οργάνης
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ
Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΘΕΜΑ: Επαναλειτουργία του Δασικού Φυτωρίου στην τοποθεσία «ΜΕΓΑΛΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ (Μπουγιούκ Μεζαρλίκ)» της Κοινότητας Οργάνης
Βάση της απόφασης 10/1972 του Κοινοτικού Συμβουλίου Οργάνης παραχωρήθηκε στο Τμήμα Δασών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης έκταση 81,00 τ.μ. στην τοποθεσία «ΜΕΓΑΛΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ (Μπουγιούκ Μεζαρλίκ)» με σκοπό την ίδρυση δασικού φυτωρίου. Εν συνεχεία ακολούθησε η υπ’ αρ. 93/2000 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Οργάνης βάση της οποίας τροποποιήθηκε η απόφαση του 1972 ως προς τα τ.μ. της έκτασης που παραχωρήθηκε και αποφασίστηκε να παραχωρηθεί έκταση 49.171 τ.μ. στη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με σκοπό η Διεύθυνση να ολοκληρώσει τις επενδύσεις στο δασικό φυτώριο που θα ωφελήσουν τους κατοίκους της περιοχής.
Βάση του καθεστώτος που σας περιέγραψα παραπάνω, ιδρύθηκε και λειτουργούσε το δασικό φυτώριο από το 1972 μέχρι πριν 1-2 χρόνια με αντικείμενο την παραγωγή σπόρων που χρησιμοποιούνταν για τις αναδασώσεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Επιπρόσθετα, το κλίμα που επικρατεί στην ορεινή περιοχή της Οργάνης ευνοούσε την παραγωγή σπόρων εξαιρετικής ποιότητας που θα χρησιμοποιούνταν σε αναδασώσεις φυλλοβόλων και πλατύφυλλων δέντρων, ενώ αξίζει να σημειωθεί και ότι το συγκεκριμένο φυτώριο είχε εφοδιαστεί με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που το καθιστούσε το καλύτερο φυτώριο στη βόρεια Ελλάδα.
Μία πολύ σημαντική διάσταση της λειτουργίας του δασικού φυτωρίου είναι ότι στα χρόνια που λειτουργούσε, οι ανάγκες λειτουργίας του καλύπτονταν με την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού 100 ατόμων. Όλο το προσωπικό που απασχολούνταν στο φυτώριο ήταν κάτοικοι της Κοινότητας Οργάνης και των γύρω χωριών. Ο πληθυσμός της εν λόγω Κοινότητας προσδιορίζεται από εξαιρετικά χαμηλό βιοτικό επίπεδο και υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ η πλειονότητα των κατοίκων έχει ως μοναδική πηγή εσόδων τη μονοκαλλιέργεια καπνού. Επομένως, η εποχιακή απασχόληση εργατικού δυναμικού προσέφερε οικονομική ανακούφιση σε αυτόν τον οικονομικά ασθενή πληθυσμό. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια το φυτώριο υπολειτουργεί, δεν προσλαμβάνεται εποχιακό προσωπικό, ουσιαστικά απασχολούνται δύο άτομα με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί οι δραστηριότητες του φυτωρίου, να μην παράγονται οι απαραίτητες ποσότητες σπόρων γα να καλύψουν τις ανάγκες των αναδασώσεων και η διαμορφωθείσα κατάσταση να επιβαρύνει οικονομικά τον τοπικό πληθυσμό.
Βάση των παραπάνω
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κκ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ
- Αν προτίθεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του συγκεκριμένου φυτωρίου υπό το καθεστώς ίσχυε κατά το παρελθόν ούτως ώστε να καταστεί πάλι φυτώριο πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα και να λύσει εν μέρει το τεράστιο πρόβλημα ανεργίας που μαστίζει την περιοχή.
Ο ερωτών βουλευτής
ΑΧΜΕΤ Ιλχάν